Koulutuspajat

Koulutuspajat ovat tärkeä osa RAMPPIKUUME-tapahtumaa. Koulutuspajojen teemat vaihtelevat vuosittain sisältäen teatterin tekemisen eri osa-alueita. Kouluttajina pajoissa toimivat alan ammattilaiset.

Työpajoihin voi osallistua, vaikka ei osallistuisi esityskatselmukseen. Tapahtuman aikataulu mahdollistaa myös esiintyvien ryhmien osallistumisen koulutukseen. Myös ohjaajat voivat osallistua työpajoihin.

Koulutusopajojen osallistujamäärä on rajallinen. Ilmoittautumisvaiheessa valitaan en​sisijainen ja toissijainen työpajavaihtoehto, jotta kaikki osallistujat pääsisivät ​johonkin haluamaansa pajaan.

Vuoden 2020 työpajat


Feikkitanssikurssi

​Kohta osaat tanssia, vaikka et olisi sitä koskaan tehnyt! Tässä pajassa treenataan tanssikikkoja, joilla saat liikkeestäsi feikattua, aidon näköistä, lavalle riittävää tanssia. Käydään läpi liikkeitä, joilla tietyt tanssigenret erottuvat. Ja kuin vahingossa opit tanssimaan niin, että pärjäät näillä mooveilla muuallakin. Pajassa tehtävien harjoitteiden kautta harjaannutetaan myös kehon kannatusta ja hallintaa.

Kouluttajana Jutta Wrangén, tanssinopettaja (AMK) ja koreografi. Jutta työskentelee hyvin eri- ikäisten kanssa eri tanssiryhmissä, kouluttaa ja tekee aika- ajoin yhteistyötä teatteriryhmien kanssa. Tällä hetkellä Jutta myös opiskelee opetustyön ohessa Tanssinopettaja (YAMK)- tutkintoa Oulussa.

Fake Dance course
​In this workshop, we train dance tricks that allow you to fake different dance styles. We go through moves that set apart different dance genres. The exercises of the workshop also train your body control. Trainer Jutta Wrangén.

​​Teatteri -ja fantasiakampauspaja

Kurssilla opitaan teatterikampaamisen perusteita, (esimerkiksi peruukin ja viiksien oikeaoppinen kiinnitys) sekä käyttämään hiuslisäkkeitä, erilaisia koruja ja esineitä osana kampausta. Lisäksi harjoitellaan fantasiakampauksen suunnittelua ja toteutusta. Ota mukaan omia kampoja ja harjoja, jos mahdollista.

Kouluttajana Hanna Lehtonen on kampaaja-maskeeraaja, joka on työskennellyt mm. Porin teatterissa, Rauman teatterissa sekä suunnitellut lukuisia maskeerauksia eri harrastajateattereihin Porin seudulla. Vaikka Hanna on ollut maskeeraamassa myös elävää kuvaa, on teatteri hänen suurin rakkautensa.

Theatre and Fantasy Hairdressing workshop
​In this workshop, we learn the basics of theatre hairdos, like how to attach wigs and moustaches correctly. We also practice designing and creating fantasy hairdos. Take with you your own brushes and combs if possible. Trainer Hanna Lehtonen.

Lyhytelokuvapaja

Tule kokeilemaan esiintymistä kameran edessä ja opettelemaan elokuvan kuvakerrontaa sekä tekniikkaa! Työpajassa tehdään osallistujien ideoiden pohjalta lyhytelokuva ideasta editointiin.

Kouluttajana Sonja Viljanen. Sonja työskentelee Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksella, jossa hän vetää työkseen erilaisia mediatyöpajoja. Sonjan mielestä elokuvan teossa mukavinta on yhteisten ideoiden toteutus.

Short Film workshop
​Come and try acting in front of the camera! In this workshop, we practice the techniques of visual storytelling from movies. During the workshop, we produce a short film based on the participants’ ideas, all the way from the inspiration to editing. Trainer Sonja Viljanen.


Lavarunoustyöpaja

Työpajassa tutustutaan kannustavassa ilmapiirissä lavarunouteen ja sen historiaan, etsitään esiintymisjännitykseen tuttavallista suhdetta sekä harjoitellaan runojen kirjoittamista ja niiden esittämistä. Työpajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa esiintymiskokemusta, mutta olisi hyvä, että osallistujalla olisi hieman harrastuneisuutta luovasta kirjoittamisesta.

Kouluttaja Harri Hertell on helsinkiläinen runoilija, spoken word -artisti, kulttuurituottaja (AMK) ja DJ. Harri tunnetaan mm. perustamastaan Helsinki Poetry Connection -kollektiivista. Häneltä on julkaistu viisi runokirjaa, kolme spoken word -levyä ja yksi lavarunoutta käsittelevä tietokirja. Harri on järjestänyt Suomessa lavarunotapahtumia vuodesta 2008 alkaen ja vuosien varrella hänelle ovat käyneet myös Euroopan lavarunoareenat tutuiksi. Tällä hetkellä Harri järjestää lavarunoustyöpajoja valtakunnallisesti ja toimii Sieravuoren lavarunofestivaalin taiteellisena johtajana.


Improtyöpaja

Improvisaation perusteita rennolla meiningillä! Työpajan sisältö muotoutuu porukan kiinnostusten ja tason mukaan, osallistujat saavat esittää myös toiveita harjoituksiin liittyen. Improtyöpaja sopii kaikille, olit sitten aloittelija tai enemmän improillut! Pääasia on, että mokaillaan paljon ja pidetään hauskaa!

Kouluttajana Taina Silkkola. Taina on koulutukseltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja. Taina on tehnyt töitä näyttelijänä, käsikirjoittajana ja ohjaajana eri puolilla Suomea ja myös kansainvälisissä projekteissa. Taina odottaa innolla, että pääsee tutustumaan nuoriin taiteilijoihin vuoden 2020 Ramppikuumeessa!


​​Vahva ja vaikuttava ääni

Äänityöpajassa tutustutaan äänen eri osa-alueisiin, tutkitaan omaa ääntä sekä tehdään käytännön ääniharjoituksia. Ääntä lähestytään erityisesti näyttelijän työn, kantavuuden ja kestävyyden näkökulmasta. Kaikki työpajalaiset saavat myös nipun ääniharjoituksia mukaansa.

Kouluttajana Jenna Vehka-aho. Jenna on äänenkäytön kouluttaja, vokologi (FM) ja juontaja. Oman teatteritaustansa takia äänenkäyttöä on tullut opetettua erityisesti näyttelijöille, mm. Suomen teatteriopistossa ja Suomen Musiikkiteatteri Akatemiassa. Jennan intohimo on äänestä syntyvät vaikutelmat sekä äänelliset vaikutusmahdollisuudet.


Roolin rakennus

Työpajassa opetellaan rakentamaan roolia orgaanisesti intuitiota hyödyntäen. Toiminnallisen pajan päätteeksi kukin osallistuja on luonut kokonaisvaltaisen hahmon toimimaan lavalla ja oppinut tavan uida näyteltävän roolihahmon nahkoihin mielikuvien ja analyysin kautta.

Kouluttajana Tero Sarkkinen. Terolla on paljon kokemusta näyttelijäntyön opettamisesta Suomessa ja ulkomailla.

Character building
​In this workshop, we learn to build characters using intuition. At the end of the workshop, each participant has created a multi-dimensional character for the stage and learnt a method to step in their shoes through visualisation and analysis.


Ohjaajuudessa – ohjaajien paja

Työpajassa pohditaan ohjaajuutta monista eri näkökulmista työpajaan osallistuvien omia kokemuksia hyödyntäen. Teatteriohjaamisessa tarvitaan monenlaista osaamista ja jokainen pystyy omaa työkalupakkiaan kasvattamaan toisilta oppien. Pajan rikkaus on, toivottavasti, osallistujien erilainen ja erimittainen kokemus ohjaajantyöstä.

Vetäjänä Jyri Siimes (FM, Teatteri-ilmaisunohjaaja AMK). Jyri on tamperelainen ohjaaja ja teatteri-ilmaisunopettaja. Hän on työskennellyt useiden erilaisten teatteriryhmien kanssa ja erikoistunut nuorisoteatteriin ja keholliseen teatteriin. Jyri on toiminut Ramppikuumeessa eri tehtävissä katkeamatta vuodesta 1997 saakka.

​Jutta Wrangén

Hanna Lehtonen

Sonja Viljanen

​Sonja Viljanen

Harri Hertell. Kuvaaja Sara Vallioja

Taina Silkkola

Jenna Vehka-aho

Tero Sarkkinen

Jyri Siimes


Työpajat toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa.