Koulutuspajat

Koulutuspajat ovat tärkeä osa RAMPPIKUUME-tapahtumaa. Koulutuspajojen teemat vaihtelevat vuosittain sisältäen teatterin tekemisen eri osa-alueita. Kouluttajina pajoissa toimivat alan ammattilaiset.

Työpajoihin voi osallistua, vaikka ei osallistuisi esityskatselmukseen. Tapahtuman aikataulu mahdollistaa myös esiintyvien ryhmien osallistumisen koulutukseen. Myös ohjaajat voivat osallistua työpajoihin.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt!

Maskeerauspaja vuodelta 2016

Liike- ja koreografiapaja vuodelta 2016

Koulutuspajat 2017

Vuonna 2017 työpajatarjonnasta löytyy niin stand upia, akrobatiaa, äänisuunnittelua kuin tarinateatteriakin. Tutustu työpajatarjontaan ja valitse suosikkisi!

Akrobattinen teatteri

Työpajassa harjoitellaan perustason akrobatiaa ja kehonhallintaa. Työpajan lähtökohta on fyysisessä teatterissa ja teatterintekijöille hyödyllisessä akrobaattisessa osaamisessa. Kuinka ilmaista asioita pelkällä keholla? Millä eri tavoin voin kantaa vastanäyttelijäni lavalle? Kuinka tehdä chaplinhyppy, hiipiä kuin ninja tai laulaa päällään seisten? Trikoot jalkaan ja kikkailemaan!

Kouluttajana Meri-Maija Näykki. Meri-Maija on viittä vaille valmis teatteri-ilmaisun ohjaaja ja kehollisen ilmaisun rakastajatar. Hän on kasvanut näyttämötaiteiden pariin Sorin Sirkuksessa Tampereella ja nykyään opettaa sirkusta ja ilmaisutaitoa Linnanmäen sirkuskoulussa. Meri-Maijan mielestä fyysisen läsnäolon ja tarkkuuden kautta teatteriesitys voi saavuttaa sellaista totuutta ja pyhyyttä, johon sanoilla ei päästä.

Acrobatic theatre. This workshop also in English. Basic acrobatics and body control. How do you express yourself only with your body? Trainer Meri-Maija Näykki.


Teatterituottamisen perusteet

Budjetti, aikataulut, sopimukset, markkinointi, yhteistyökumppanit… Kuulostaako tutulta? Kyllä, kuulostaa tuottamiselta! Teatterituottamisen perusteet –työpajan aikana tutustumme teatterituotannon eri osa-alueisiin aina alkuideasta jälkituotantoon. Työpaja tarjoaa vinkkejä niin teatteriryhmän vetäjille kuin oman teatteriryhmän perustamisestakin haaveileville.

Työpajan vetäjänä kulttuurituottaja (AMK) Janne Jämsä. Turkulaisen Linnateatterin tuottaja Janne on monipuolinen teatterialan ammattilainen. Vuonna 2014 Metropolia Ammattikorkeakoulusta kulttuurituottajaksi valmistunut Jämsä on työskennellyt tuotannollisissa tehtävissä mm. Suomen Kansallisteatterissa, Uudessa Iloisessa Teatterissa ja Kulttuurikeskus Poleenissa. Tuotannollisen työn lisäksi Janne on opettanut teatteri-ilmaisua ja ohjannut useita näytelmiä ympäri Suomen.


Stand up -komiikan alkeet

Millaista on nousta lavalle omana itsenään ilman rooliasua ja yrittää saada yleisö nauramaan? Miten stand up -juttuja eli rutiineja kirjoitetaan? Entä voiko kenestä tahansa tulla stand up -koomikko? Stand up -komiikan alkeet -kurssilla tutustutaan tähän kiehtovaan mutta haastavaan viihteen lajiin niin teorian kuin käytännön kautta. Aiempaa kokemusta lavalta ei tarvita, eikä kurssille osallistuakseen tarvitse olla edes hauska. Mukaan tarvitset vain iloista mieltä ja muistiinpanovälineet.

​Kouluttajana stand up -koomikko ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Toni Jyvälä. Toni on tehnyt stand up -komiikkaa noin kymmenen vuotta, joista viimeiset kolme ammatikseen. Vuonna 2015 Toni ylsi Ylen Naurun tasapaino stand up -kilpailussa toiselle sijalle. Tonilla on takanaan noin 900 stand up -keikkaa niin klubeilla kuin yksityistilaisuuksissa ympäri Suomen.


Ajatteleva näyttelijä

Arvostan näyttelijäntyössä erityisesti itsenäisesti ajattelevia näyttelijöitä, jotka haastavat jatkuvasti itseään ja ohjaajaa mielenkiintoisilla valinnoillaan. Työpajassa keskitytään erityisesti näyttelijäntyön rytmittämiseen, tilan käyttöön, luovuuteen ja hauskanpitoon.

Kouluttajana näyttelijä Pelle Heikkilä. Pelle valmistui teatterikorkeakoulusta 2010, minkä jälkeen hän siirtyi teatteri Viirukseen vuosiksi 2010-2015. Tämän jälkeen hän on pääasiallisesti näytellyt TV- ja elokuvatuotannoissa.

Thoughtful actor. This workshop also in English. Workshop concentrates on timing of acting, use of space, creativity and having fun. Trainer actor Pelle Heikkilä.Kehollinen ilmaisu

Fakta nyt vaan on se, että meillä jokaisella on tämä epämääräinen kasa lihaa ja luuta. Se on kuitenkin meidän välineemme ja työkalumme, jolla teatterissa teemme työtä. Kurssin aikana etsitään uusia tapoja kehittää omaa kehollista ilmaisua. Mitään ei tarvitse osata aiemmin - koska keho on just se mikä on! Siitä saadaan paljon materiaalia irti. Rennolla ja meiningillä ja sopivasti itseään liikuttaen saat itsellesi uutta ajateltavaa oman kehollisen ilmaisusi kehittämiseen.

Kouluttajana Jyri Siimes. Jyri on tamperelainen ohjaaja ja ilmaisutaidon opettaja.

Bodily expression. This workshop also in English. In this workshop participants search for new ways to develop their bodily expression. Trainer Jyri Siimes.


Teatterin ääni

Työpajassa kokeilemme, mitä äänellä voi teatterissa tehdä. Voiko se olla vastanäyttelijä? Toimiiko ääni dramaturgisena välineenä? Entä visuaalisena? Lisäksi mietimme esityksen kokonaisuuden rakentamista äänen näkökulmasta.

Kouluttajana Saija Raskulla. Saija valmistui Teatterikorkeakoulusta äänisuunnittelijaksi (TeM) vuonna 2008 ja työskentelee suunnittelijana vapaalla teatterikentällä. Hän on myös kokenut kouluttaja ja työskennellyt taide- ja mediakasvattajana niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.


Performanssipaja (in English)

"The body, the sound, the space: the one" workshop conducted by Cristian Izzo. The workshop will explore the inner potential of the actors, trying to fuse the using of all their instruments (the body, the space, the sound, the emotion) in one intense moment in which all these components are reciprocally influenced. We will experiment the lesson that the use of the mask in the ancient Theatre left to us and we will transform it in a contemporary way also through the use of technical strumentation (the use of the hand-microphone in theatre). The workshop will end with the realizing of a choral performance on the figure of "Cassandra", from the Iliad by Homeros.

Teacher Italian Christian Izzo​. Christian is a ewarded actor and author who has started study at the age of ten.

Työpajassa pohditaan näyttelijän sisäistä potentiaalia ja hyödynnetään kaikkia näyttelijän käytössä olevia instrumentteja (keho, tila, ääni, tunne) intensiivisen ilmaisun luomiseen. Pajassa perehdytään myös muinaisen teatterin naamionkäyttöön ja tuodaan sitä nykyaikaan. Työpajan lopuksi tehdään kuoroperformanssi.

Kouluttajana italialainen Christian Izzo. Christian on palkittu näyttelijä ja kirjoittaja, joka on opiskellut teatteria kymmenvuotiaasta lähtien.


Ohjaajien tarinateatteripaja

Mitä tapahtui? Mitä koin? Mikä on työssäni ristiriitaista tai epämääräistä? Sallinko itsellesi epätäydellisyyden? Kaipaanko ohjaajana jotain? Haluaisinko puhua enemmän omasta onnistumisestani ja ilosta, jota työssäni koen? Tutkimme tarinateatterin keinoin omia kokemuksiamme nuorten teatteriryhmien ohjaajina: yksi kertoo, muut tekevät kerrottua näkyväksi. Kaikki aiheet ovat sallittuja.

Tarkoitettu ensisijaisesti ryhmien vetäjille, mutta myös ohjaamisesta kiinnostuneet nuoret ovat tervetulleita. Osallistumisen asteen saa kukin itse valita, ei kertomis- tai näyttelemispakkoa. Tarinateatterimenetelmää on helppo soveltaa nuorten kanssa esim. esitysmateriaalin etsimiseen tai yhteisten kokemusten purkuun.

Kouluttajana Sanna-Kaisa Patrikainen. Sanna-Kaisa on tällä hetkellä Porissa asuva näyttelijä - teatteri-ilmaisunohjaaja. Hän on viime vuosina suuntaututunut perinteisemmän teatterityöskentelyn ohella osallistavien työpajojen vetämiseen erilaisissa yhteisöissä. Tarinateatteria hän on ohjannut Porissa ja Turussa.Työpajat toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa.